Blog hoe EMDR je kan helpen

Hoe EMDR je kan helpen

De term EMDR hoor je steeds vaker. En dat is niet voor niks. In deze blog neem ik je mee in deze therapie tegen angsten, fobieën en voor traumaverwerking.

Heb je in het verleden iets meegemaakt dat zo’n indruk op je heeft gemaakt, dan kan dat gevolgen hebben voor vele jaren erna. Soms merk je dit al vlak na de gebeurtenis, soms komt het pas jaren erna naar boven. In dat laatste geval link je het zelf misschien niet aan het trauma. Omdat het pas jaren later weer naar boven komt. Ineens of geleidelijk. Je kunt op bepaalde situaties heftig reageren door het verleden. Of je ontwijkt juist bepaalde situaties, bewust of onbewust. Het beïnvloed je functioneren.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapie dat je helpt bij de verwerking van angsten, fobieën of een gebeurtenis van vroeger die nu nog effect hebben op je functioneren. Hoewel de sessies zelf niet makkelijk zijn, merk je soms al na zo’n twee tot vier sessies verschil. Je voelt je kalmer en kunt op een rustige manier omgaan met de pijnlijke herinneringen aan het trauma. De emotionele lading die aan de herinnering zit verdwijnt. EMDR helpt ook jezelf te versterken. Lastige gebeurtenissen kun je beter aan.

Tijdens een EMDR-sessie vraag ik je een beeld te maken van de gebeurtenis. We doen dit op een veilige manier, vanuit het hier en nu. Daarbij zorg ik voor een afleidende stimulans, zoals geluiden of het volgen van mijn hand. We werken in een aantal sets per sessie. Na elke set nemen we rust en stel ik je een aantal vragen of krijg je een opdracht. Na een aantal sessies merk je dat de emotionele lading van de gebeurtenis verdwijnt.

Meerdere keren heb ik met eigen ogen gezien hoe effectief deze therapie is. Ook bij stress en burn-out en zelfs bij angsten en fobieën. Hoe je fobie of angst is ontstaan, is niet altijd duidelijk. Het kan veroorzaakt zijn door verhalen van anderen, beelden op televisie, of omdat een naaste bang was.

Het beladen gevoel dat steeds opnieuw automatisch wordt opgeroepen wanneer je geconfronteerd wordt met datgene waarvoor je bang bent, werkt verlammend en beperkt je mogelijkheden in het leven.

Na de EMDR-therapie kan jij je vrijer voelen en durf je vaak zelfs datgene te doen waar jij je eerst totaal niet prettig bij voelde.

Meer informatie over EMDR
Neem contact met me op om meer uitleg te krijgen over de EMDR-therapie. Samen kunnen we onderzoeken of dit voor jou de juiste aanpak is.

Wellicht ook interessant

Verleg je focus - Vitae Counseling

Blog Verleg Je Focus

Blog Focus verleggen Als alles tegenzit…… Zodra je op de Vitae Counseling website komt, zie je quotes van verschillende mensen. Deze inspirerende teksten staan hier

Lees verder »
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday