Relatietherapie

THEMA

Relatietherapie

Elke relatie heeft zijn pieken en dalen. Dit is bij elke relatie: je liefdesrelatie, een vriendschap of familielid. Soms kun je het gevoel hebben dat jullie elkaar niet begrijpen, maken jullie vaker ruzie of heb je het gevoel dat er een afstand tussen jullie is. Jullie hoeven dit niet zelf op te lossen.

Als jullie kilometers van elkaar verwijderd lijken en er een gevoel van onbegrip heerst, dan is het tijd om te werken aan je relatie. Tijdens gesprekken bij mij zullen jullie samen problemen oplossen. Niet alleen door verandering, maar ook door wederzijds begrip voor onderlinge verschillen.

Het begin
Na een kennismakingsgesprek stellen we de hulpvraag vast. Vaak zijn er destructieve communicatiepatronen en communiceren partners vanuit impulsen en gekwetste gevoelens. En problemen oplossen gaan vaak chaotisch. Tijdens de sessies worden jullie daarom toegerust met die communicatieve en probleemoplossende vaardigheden, waardoor jullie problemen voortaan wel kunnen oplossen. Dat helpt niet alleen bij het oplossen van de problemen die nú spelen, maar ook bij toekomstige problemen.

De aanpak
Ieder mens en iedere relatie is anders en verdient een unieke aanpak. Relatietherapie verzorg ik in een holistische vorm en is gebaseerd op IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy) en de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie en transpersoonlijke psychologie. De relatietherapie bestaat uit gesprekken, oefeningen en huiswerkopdrachten. Er is veel onderzoek gedaan naar deze vorm van relatietherapie. Uit veel onderzoek is gebleken dat IBCT bij verschillende relatieproblemen effectief is. Zo is deze therapievorm bijvoorbeeld ook effectief gebleken bij vreemdgaan en koppels die veel ruzie maken.

Beter gevoel
Ik ga met jullie in gesprek om erachter te komen wat jij en je partner van elkaar nodig hebben. Jullie gaan samen problemen oplossen, niet alleen door verandering, maar ook door acceptatie van de onderlinge verschillen. Hoe fijn zal het zijn, als jullie met een beter gevoel in jullie relatie staan.

Alleen individuele en curatieve therapie komt in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

WERKWIJZE

Samen bepalen we jouw traject

Hoe ziet een relatietherapietraject eruit?

Vooropgesteld dat ieder mens en iedere situatie uniek is, vereist ieder traject een persoonlijke aanpak. In onderstaand schema kan je de thema’s zien die worden behandeld tijdens de sessies.

1. Intake Individueel

Jullie gaan individueel met de therapeut in gesprek om helder te krijgen wat de relatiesituatie is en wat de individuele hulpvraag is. Je persoonlijke ervaringen en wensen worden in kaart gebracht.

2. Gezamenlijke intake

Nadat de relatie vanuit individueel perspectief is besproken en de individuele wensen en behoeften in kaart zijn gebracht tijdens de individuele intakes, vindt de gezamenlijke intake plaats. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: het bespreken van de communicatiepatronen die zich afspelen in de relatie, het onderliggend relatieprobleem en de gezamenlijke hulpvraag. Vervolgens stellen we het doel van de relatietherapie vast.

3. Acceptatie

Eerst accepteren, dan veranderen. Veel problemen in partnerrelaties komen voort uit verschillen tussen partners die zich slecht laten veranderen. Denk aan verschillen in voorkeuren, persoonlijkheid en diepgaande overtuigingen. Er kan ruzie ontstaan, partners kunnen elkaar gaan bekritiseren, zich aan elkaar gaan ergeren of elkaar onder druk zetten om te veranderen. Wanneer partners met bepaalde onderlinge verschillen kunnen leren leven, ontstaat er ruimte en begrip en zal er minder ruzie zijn.

4. Tolerantie

Nadat jullie gewerkt hebben aan emotionele acceptatie van de persoonlijke verschillen van elkaar, kan het voorkomen dat er verschillen zijn die maar moeilijk geaccepteerd kunnen worden. Nu is het tijd om te bekijken of deze verschillen getolereerd kunnen worden. Tolerantie houdt in, leren verdragen wat je niet prettig vindt aan je partner, zonder hier negatief op te reageren. Door middel van oefeningen gaan we tolerantie en verdraagzaamheid vergroten en ruzie en strijd verminderen.

5. Positief gedrag uitwisselen

Het begin van de relatietherapie was gericht op het accepteren of wanneer dit moeilijk ging, het tolereren van onderlinge verschillen. Doordat jullie manieren hebben gevonden om op een betere en effectievere manier om te gaan met de persoonlijke verschillen, ontstaat er nu ruimte voor de volgende fase in de therapie: het uitwisselen van positief gedrag. Met andere woorden, gedrag vertonen waarvan je weet dat je partner dit waardeert en gelukkig van wordt.

6. Communicatie verbeteren

Jullie hebben in eerdere sessies ontdekt dat veel onderlinge verschillen prima kunnen worden geaccepteerd of getolereerd. Toch zijn er vaak nog uitdagende situaties. Veel problemen komen voort uit niet effectieve, gebrekkige communicatie. In de volgende fase van de relatietherapie staat het thema ‘beter communiceren’ centraal. Jullie gaan dit aanleren door het herkennen van de niet effectieve communicatiepatronen in jullie relatie en door middel van het uitvoeren van korte oefeningen.

7. Effectief problemen oplossen

Om ervoor te zorgen dat jullie in de toekomst samen uitdagende situaties goed kunnen oplossen, staat in deze fase van het traject het aanleren van effectief oplossen van problemen centraal. Communicatieve vaardigheden die zijn aangeleerd in eerdere sessies worden ingezet om volgens een systematische manier problemen te leren oplossen.

OVER MIJ

Wie ben ik?

Ik ben Imre Bunnik, een persoonlijk counselor die jullie  kan begeleiden bij de uitdagingen die jullie relatie geeft. Ik zal jullie inspireren en motiveren op een manier die het beste bij jullie past, omdat ik me kan goed inleven in jullie situatie. Dankzij diverse beroepsopleidingen, mijn levenservaring en persoonlijkheid ben ik goed in staat om verbinding en contact te maken. In mijn praktijk werk ik met jongeren, volwassenen en stellen.

Graag draag ik bij aan jullie welbevinden, persoonlijke groei en gevoel van verbondenheid in jullie relatie.

Imre Bunnik

OVER MIJ

Wat anderen over mij zeggen