Relatietherapie

THEMA

Relatietherapie

Elke relatie heeft zijn pieken en dalen. Dit is bij elke relatie: je liefdesrelatie, een vriendschap of familielid. Soms kun je het gevoel hebben dat jullie elkaar niet begrijpen, maken jullie vaker ruzie of heb je het gevoel dat er een afstand tussen jullie is. Jullie hoeven dit niet zelf op te lossen.

Als jullie kilometers van elkaar verwijderd lijken en er een gevoel van onbegrip heerst, dan is het tijd om te werken aan je relatie. Tijdens gesprekken bij mij zullen jullie samen problemen oplossen. Niet alleen door verandering, maar ook door wederzijds begrip voor onderlinge verschillen.

Het begin
Na een kennismakingsgesprek stellen we de hulpvraag vast. Vaak zijn er destructieve communicatiepatronen en communiceren partners vanuit impulsen en gekwetste gevoelens. En problemen oplossen gaan vaak chaotisch. Tijdens de sessies worden jullie daarom toegerust met die communicatieve en probleemoplossende vaardigheden, waardoor jullie problemen voortaan wel kunnen oplossen. Dat helpt niet alleen bij het oplossen van de problemen die nú spelen, maar ook bij toekomstige problemen.

De aanpak
Ieder mens en iedere relatie is anders en verdient een unieke aanpak. Relatietherapie verzorg ik in een holistische vorm en is gebaseerd op IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy) en de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie en transpersoonlijke psychologie. De relatietherapie bestaat uit gesprekken, oefeningen en huiswerkopdrachten. Er is veel onderzoek gedaan naar deze vorm van relatietherapie. Uit veel onderzoek is gebleken dat IBCT bij verschillende relatieproblemen effectief is. Zo is deze therapievorm bijvoorbeeld ook effectief gebleken bij vreemdgaan en koppels die veel ruzie maken.

Beter gevoel
Ik ga met jullie in gesprek om erachter te komen wat jij en je partner van elkaar nodig hebben. Jullie gaan samen problemen oplossen, niet alleen door verandering, maar ook door acceptatie van de onderlinge verschillen. Hoe fijn zal het zijn, als jullie met een beter gevoel in jullie relatie staan.

Alleen individuele en curatieve therapie komt in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

WERKWIJZE

Samen bepalen we jouw traject

Hoe ziet een relatietherapietraject eruit?

Vooropgesteld dat ieder mens en iedere situatie uniek is, vereist ieder traject een persoonlijke aanpak. In onderstaand schema kan je de thema’s zien die worden behandeld tijdens de sessies.

1. Intake Individueel

Jullie gaan individueel met de therapeut in gesprek om helder te krijgen wat de relatiesituatie is en wat de individuele hulpvraag is. Je persoonlijke ervaringen en wensen worden in kaart gebracht.

2. Gezamenlijke intake

Nadat de relatie vanuit individueel perspectief is besproken en de individuele wensen en behoeften in kaart zijn gebracht tijdens de individuele intakes, vindt de gezamenlijke intake plaats. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: het bespreken van de communicatiepatronen die zich afspelen in de relatie, het onderliggend relatieprobleem en de gezamenlijke hulpvraag. Vervolgens stellen we het doel van de relatietherapie vast.

3. Acceptatie

Eerst accepteren, dan veranderen. Veel problemen in partnerrelaties komen voort uit verschillen tussen partners die zich slecht laten veranderen. Denk aan verschillen in voorkeuren, persoonlijkheid en diepgaande overtuigingen. Er kan ruzie ontstaan, partners kunnen elkaar gaan bekritiseren, zich aan elkaar gaan ergeren of elkaar onder druk zetten om te veranderen. Wanneer partners met bepaalde onderlinge verschillen kunnen leren leven, ontstaat er ruimte en begrip en zal er minder ruzie zijn.

4. Tolerantie

Nadat jullie gewerkt hebben aan emotionele acceptatie van de persoonlijke verschillen van elkaar, kan het voorkomen dat er verschillen zijn die maar moeilijk geaccepteerd kunnen worden. Nu is het tijd om te bekijken of deze verschillen getolereerd kunnen worden. Tolerantie houdt in, leren verdragen wat je niet prettig vindt aan je partner, zonder hier negatief op te reageren. Door middel van oefeningen gaan we tolerantie en verdraagzaamheid vergroten en ruzie en strijd verminderen.

5. Positief gedrag uitwisselen

Het begin van de relatietherapie was gericht op het accepteren of wanneer dit moeilijk ging, het tolereren van onderlinge verschillen. Doordat jullie manieren hebben gevonden om op een betere en effectievere manier om te gaan met de persoonlijke verschillen, ontstaat er nu ruimte voor de volgende fase in de therapie: het uitwisselen van positief gedrag. Met andere woorden, gedrag vertonen waarvan je weet dat je partner dit waardeert en gelukkig van wordt.

6. Communicatie verbeteren

Jullie hebben in eerdere sessies ontdekt dat veel onderlinge verschillen prima kunnen worden geaccepteerd of getolereerd. Toch zijn er vaak nog uitdagende situaties. Veel problemen komen voort uit niet effectieve, gebrekkige communicatie. In de volgende fase van de relatietherapie staat het thema ‘beter communiceren’ centraal. Jullie gaan dit aanleren door het herkennen van de niet effectieve communicatiepatronen in jullie relatie en door middel van het uitvoeren van korte oefeningen.

7. Effectief problemen oplossen

Om ervoor te zorgen dat jullie in de toekomst samen uitdagende situaties goed kunnen oplossen, staat in deze fase van het traject het aanleren van effectief oplossen van problemen centraal. Communicatieve vaardigheden die zijn aangeleerd in eerdere sessies worden ingezet om volgens een systematische manier problemen te leren oplossen.

OVER MIJ

Wie ben ik?

Ik ben Imre Bunnik, een persoonlijk counselor die jullie  kan begeleiden bij de uitdagingen die jullie relatie geeft. Ik zal jullie inspireren en motiveren op een manier die het beste bij jullie past, omdat ik me kan goed inleven in jullie situatie. Dankzij diverse beroepsopleidingen, mijn levenservaring en persoonlijkheid ben ik goed in staat om verbinding en contact te maken. In mijn praktijk werk ik met jongeren, volwassenen en stellen.

Graag draag ik bij aan jullie welbevinden, persoonlijke groei en gevoel van verbondenheid in jullie relatie.

Imre Bunnik

OVER MIJ

Wat anderen over mij zeggen

Martine Tekelenburg
Martine Tekelenburg
2023-08-30
Hele fijne coach die echt stap voor stap je dingen laat zien die je precies op dat moment nodig hebt. Hij straalt een rust uit wat je een comfortabel gevoel geeft maar is ook niet bang om soms even goed de spiegel voor te houden. Precies wat voor mij werkt! Ik gun iedereen zo’n coach!
Ingrid Jongstra
Ingrid Jongstra
2023-07-09
Via een EMDR sessie met Imre gewerkt aan mijn vliegangst. Een diepgewortelde angst op deze manier aanpakken is spannend en onbekend maar Imre zorgt voor een fijne en veilige omgeving waarin er vertrouwen ontstaat om je volledig over te geven aan deze methodiek. Dit leverde mij voldoende zelfvertrouwen op om de uitdaging aan te gaan en heb een zeer ontspannen heen- en terugvlucht ervaren een aantal weken na de sessie. Het is een therapie die niet zomaar te beschrijven is maar raad het zeker aan! Imre is een fijn en empatisch persoon die echt naar je luistert en meedenkt.
Maureen van der Velden
Maureen van der Velden
2023-04-06
Ik prikte maar een naam op Google….. Het was dus puur geluk, maar wat ben ik blij dat ik bij deze therapeut ben beland! Ik zat in een zeer ingewikkeld rouwproces, wat gewoon té zwaar was om in je eentje door te maken. Vanaf de eerste keer wist Imre bij mij precies de juiste snaar te raken. Waar nodig, gaf hij tegengas en stuurde me een betere denkrichting op en elke keer wist hij me met precies de juiste woorden troost te bieden. In de daaropvolgende sessies slaagde hij er telkens in om me een stukje van mijn stabiliteit terug te geven. Onze gesprekken waren bijzonder en warm en als ik aan het einde in de auto stapte, had ik weer hoop op een betere toekomst. Imre is iemand die zichzelf een gelukkig mens vindt omdat hij oprecht houdt van het werk dat hij doet. Die passie is voelbaar en komt ten goede aan de mensen die hij tegenover zich heeft. Inmiddels gaat het een stuk beter met mij en zonder enige twijfel heeft Imre daar een grote bijdrage aan gehad. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor.
Esther Scheffener
Esther Scheffener
2023-03-01
Imre heeft mij enorm geholpen door zijn zeer menselijke, rustige, persoonlijke en betrokken manier van toenadering en de hulp die daaruit voorvloeit. Door de impact die dat geeft, voel je je gehoord, gezien, bijzonder, mooi en vooral ook bevrijd. Het is een cadeau om samen met hem de oplossing tot lucht en ruimte te vinden om daardoor te kunnen zijn wie je bent.
Mark Bos
Mark Bos
2023-02-06
Imre gevonden door te zoeken op een psycholoog in Leusden. Bij eerste gesprek al hele goede klik en erg fijne gesprekken gehad. Imre wist mij op een fijne wijze tot inzichten te komen en meer over mijzelf te leren.
Susan Wevers
Susan Wevers
2022-06-25
Imre biedt altijd een luisterend oor. Hij wil écht weten hoe het met je gaat. Hij geeft je de ruimte om je verhaal te doen in een veilige omgeving. Bovendien vraagt hij door als je zelf niet goed de vinger kan leggen op wat er speelt, zodat je zelf tot de kern kan komen. Dat maakt hem als mens én als coach/counselor een heel prettig persoon.
Fangky Lim
Fangky Lim
2022-06-24
De rust en de veiligheid die Imre je biedt zijn van zo'n aard dat je je helemaal open durft te stellen. Hierdoor wordt de mogelijkheid om werkelijk tot de kern te komen voor jouzelf zichtbaar en bereikbaar. Imre neemt je hierbij op professionele, respect- en liefdevolle manier mee op pad om te arriveren bij je eigen antwoorden.
P V
P V
2022-06-13
Na twee gesprekken was het voor mij duidelijk wat ik moest veranderen om de boel weer op de rit te krijgen. Goede feedback, ik zou zeker terug komen als het nodig is. Danny
Sally Boekhouder
Sally Boekhouder
2022-05-15
Bij Imre voel ik me veilig en gehoord; hij biedt een helpende hand, is integer en deskundig. Zijn stijl van coachen is warm, liefdevol en vooral respectvol. Tijdens onze gesprekken zag hij snel de kern van de betreffende issues en inspireerde mij tot eigen inzichten. Ik beveel Imre van harte aan.
palamnaeus fullvipes
palamnaeus fullvipes
2022-03-31
Een zeer bekwame vakan op zijn gebied heb de gespreken met rust en vertrouwen gehad zonder te oordelen mocht het nodig zijn weet ik waar ik heen ga
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday